Fototapet-3D-Dormitor-Elegant-Alb

Poveste din trecutul fototapetului

Ideea de tapet si fototapet

Istoria fototapetului incepe inca din trecutul indepartat cand  ideea de tapet, fototapet, a fost intiparita in ideile oamenilor. Daca ne gandim bine oamenii din preistoric isi impodobeau grotele in care traiau cu desene cu animale, obiceiuri, peisaje in care traiau.

Cu timpul oamenii au evoluat s-au schimbat si au inceput sa transforme desenele lor primitive in desene mai elaborate mai colorate si care sa exprime nu numai schite de baza, ajungand la desene mai complexe si detaliate. Cu toate ca a inceput sa apara culorile in desenele dinaintea renascentismului, picturile erau destul de slabute in functie de ideea ce o avem acum de imagine. Picturile erau ca niste desene executate de un desenator nepriceput si majoritatea dintre ele, cam 95% reprezentau scene din biblie.

Fototapet prerenascentism

Fototapet prerenascentism

Totul a evoluat pana in perioada renascentismului cand pictori mari precum Leonardo, Rafaelo, Michelangelo si altii au adus in prim plan picturile tridimensiunale, care fata de cele dinainte care erau picturi intr-un singur plan, au inteles ca o pictura trebuie sa tina seama de o linie de orizont sau de un punct referinta, si ca toate elementele dint-o pictura isi schimba dimensiunea si forma in functie de punctul de referinta de unde privesti. Tot in dezvoltarea modelelor de pictura a fost si faptul ca pictorii au realizat cat de importanta este utilizarea efectului de lumina si de umbra, pe o suprafata a unui element din pictura.

Fototapet Renascentism

Fototapet Renascentism

Nu putem sa trecem cu vederea si faptul ca in acest timp a evoluat si gasirea de noi pigmenti de culoare si noi metode de a scoate culori nemaivazute, mai rezistente si mai calitative.

Pe tot globul pamantesc indiferent de religie si rasa, oamenii au inceput sa isi decoreze casele. Adevarul este ca pentru inceput doar templele, locurile de cult si locuitele regilor sau oamenilor instariti isi permiteau sa isi impodobeasca cu desene peretii, deoarece era foarte scump, si pe langa asta nu oricine stia sa deseneze sau sa picteze. Pe langa toate acestea una din probleme era si faptul ca ocupa foarte mult timp iar cei mai priceputi pictori erau mereu foarte ocupati.

Pentru a putea face fata comenzilor, de obicei marii pictori isi creeau studiouri unde invata pe alti pictori incepatori tehnici de pictura si ii puneau sa creeze copii la creatiile lor pe care le vindeau mai departe. Asa putem spune ca a aparut primele magazine de productie de tablouri canvas sau fototapet (mai putin fototapet ca trebuiau sa se deplaseze la locul peretelui sa il picteze, sau faceau un tablou foarte mare). Inca perioada fototapetului, tapetul clasic este in curs de dezvoltare.

Normal ca societatea incepe sa se dezvolte si dorinta de frumos se raspandeste la toata lumea. Dealungul timpului lumea este zdruncinata de razboaie, cataclisme, epidemii, dar dorinta de frumos ramane si se dezvolta. Oamenii nu isi mai doresc doar forme geometrice pentru decoratii sau nu isi doresc o imagine religioasa in casa lor, asa ca apar si noile tipuri de artisti grafici. Pictori neconventionali care creeaza arta abstracta, 3D si chiar erotica. Artisti precum Toulouse-Lautrec, Picaso si alti pictori neconvintionali incep sa creeze noi curente.

Henry de Touluse

Henry de Touluse

In perioada lui Lautrec apare si tehnologia care ajuta la creearea de arta in masa, si anume presele. Aceasta noua tehnologie perite multiplicarea scrisului si chiar a imaginilor mult mai repede. Printr-o matrita oamenii reusesc sa creeze imagini multiplicate mult mai ieftine. Desigur ca nu totul a fost perfect de la inceput dar posibilitatea de a avea ceva frumos in casa a crescut.

Presa veche

Presa veche

Primele modele de fototapet erau defapt niste paternuri ce se repetau. Posibilitatea de a avea forme geometrice, colori sau chiar imagini de flori, au revolutionat ideea de design de interior. Daca inainte doar regii si oamenii foarte bogati isi permiteau sa isi decoreze peretii acum si oamenii mai instariti reuseau. Acest lucru nu inseamna ca avea un pret accesibil pentru oamenii saraci, dar nici in ziua de azi nu este accesibil pentru oricine. Oricum exista posibilitatea ca o clasa mai mare de oameni sa aibe fototapet. Defapt fototapetul era decat un tapet. Nu avea o calitate ridicata sau o imagine clara, in mare parte fiind doar paternuri. Inca sunt oameni care si in aceasta perioada prefera acest model de tapet.

Tapet Vintage

Tapet Vintage

Cu timpul tehnologia a mai evoluat si au aparut mai multe modele de suport de print pentru tapet, fototapet. Oamenii nu isi mai tin acelas model de tapet toata viata pe perete, si accesibilitatea modelelor si pretului. Exista mult mai multe modele, de la calitate slaba si accesibila ca pret pana la tapet premium si foarte scump. In urmatorul articol o sa vorbim despre tipurile de tapet si fototapet si diferentele dintre ele.

Fototapet-Copii-15-Baloane-si-Animale-250x400-cm

Fototapet-Copii-15-Baloane-si-Animale-250×400-cm

Va doresc sa fiti destepti!

Comments(05)

 1. Daniel 20 aprilie 2021

  :*

  Răspunde
 2. Ion Ionel 20 aprilie 2021

  test

  Răspunde
 3. Fototapet 3D 13 noiembrie 2021

  Fototapet

  Răspunde
 4. Melania 18 august 2022

  Hei, sunt atat de incantat ca am gasit pagina dvs. web, chiar v-am gasit din greseala, in timp ce cautam altceva pe Google, Indiferent ca sunt aici acum si as dori doar sa va multumesc pentru o postare minunata si un blog interesant complet ( Imi place, de asemenea, tema/designul), nu am timp sa le citesc pe toate momentan, dar am marcat-o si am adaugat si fluxurile dvs. RSS, asa ca, cand voi avea timp, voi reveni sa citesc multe mai mult, Va rugam sa tineti pasul excelent b.|

  Răspunde
 5. badin.ro 28 ianuarie 2023

  Totul este foarte deschis, cu o clarificare clara a provocarilor. A fost cu adevarat informativ. Site-ul dvs. este foarte util. Va multumesc pentru partajarea!

  Răspunde

Leave a comment